Mooie prestaties bij de Studentencup in Delft!

Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius

Na een lange periode zonder Studentencup, staat er in seizoen 2020 toch nog een reeks van 3 Studentencup wedstrijden ingepland. Hiermee zijn er weer voldoende kansen vrijgekomen voor ‘Nijmeegs’-succes. Zo was het zaterdag 29 augustus in Delft gelijk weer raak!

Voor de lange rit van het mooie Nijmegen naar de andere kant van het land, werd er om 08:30 afgesproken bij SSH& Galgenveld. Het oude en het nieuwe bestuur kwamen vanuit het Duitse Xanten. Waar er tijdens het gezamenlijke bestuursweekend ongetwijfeld voldoende koolhydraten gestapeld zijn. Tijdens de rit naar het Westen werd het sfeertje al snel gemaakt, zo waren de Nederlandse hitjes weer volop aanwezig in de auto’s. Naast de goede en altijd saamhorige sfeer waren er toch al wat spanningen aanwezig. Zo was er een gezonde spanning om te presteren en hoog te eindigen, want ja wie komt er het fitste de corona tijd uit. Waarnaast de zenuwen voor alle nieuwe ervaringen van een allereerste koers ook in overvloed aanwezig waren.

Aangekomen in Delft bij Sportpark ‘De Spartaan’, werd er eerst in een relaxte sfeer de nodige cafeïne gedronken. Om vervolgens, met het net opgespelde rugnummer, vanaf 11:00 uur warm te gaan fietsen en het parcours te verkennen. Na nog een aantal keren buienradar gecheckt te hebben, leek het bij de dames toch echt droog te blijven.

Om 12:00 uur was het als eerst de beurt voor de dames, met onze toppers Iris Willemsen en Marjet Groen. Voor Marjet was het haar allereerste wedstrijd, wat bij haar natuurlijk extra spanningen meebracht. De gezonde spanning maakte al snel plaats voor een uitstekend presterende Marjet. Ze heeft zich meerdere malen, fris en sterk, aan de voorkant van het peloton laten zien. Iris heeft met haar ervaring constant voorin gereden en bleek dan ook één van de sterkste dames van het peloton te zijn. De wedstrijd bij de dames draaide uit tot een sprint, waarin Iris een podiumplek in de wacht wist te slepen. De uiteindelijk ietwat teleurgestelde Iris eindigde met een prachtige 3e plek, maar wat was ze graag als eerste over de streep gekomen. Iris, niet getreurd, 12 september heb je weer een kans en die 3e plek is niet mis! Marjet bleef de hele koers meedraaien in het peloton en eindigde uiteindelijk zeer knap als 6e. Voor Marjet haar eerste koers is dit natuurlijk een prachtige prestatie waar ze trots op mag zijn. Wat biedt dit ook een erg goed perspectief voor de volgende Studentencups!

Na de prijsuitreiking bij de dames was het na een kleine uitloop om 13:15 de beurt aan de heren zonder licentie. Bij deze categorie stonden de volgende zes Mercurianen aan de start: Robbin Zwaan, Hidde Merton, Willem Boumans, Hylke de Zee, Ino van de Wouw en Maarten Pereboom. De Mercurianen met wedstrijdervaring waren gelijk na het startschot van voren actief. Er werden veel pogingen gedaan om weg te rijden, wat Hidde met een ‘WTOS’er’ ook lukte. Na een korte vluchtpoging werden ook zij weer ingerekend door het peloton. In de tweede helft van het peloton zat Maarten Pereboom, bezig met zijn allereerste wedstrijd, erg lekker mee te draaien. Halverwege de wedstrijd leek hij heel even te moeten lossen, maar uiteindelijk heeft hij zich toch knap in het peloton weten te handhaven. Na het eerste half uur begon het licht te regenen en het laatste kwartier was het echt een natte bende geworden. Bij een enkeling zorgde dit voor wat nervositeit. De laatste drie rondes werden aangekondigd, waardoor iedereen zijn plekje voorin wilde bemachtigen en de snelheid verder werd opgeschroefd. Voorin wist Hidde met nog een halve ronde te gaan een gat te slaan op de rest. Het rechte stuk naar de finish werd hij niet meer bijgehaald, waarmee hij overduidelijk de sterkste bleek te zijn en leider is in het klassement! Robbin wist de sprint uiteindelijk knap te eindigen als 5e, maar in Veenendaal zal hij toch een podiumplek in de wacht willen slepen. Hylke de Zee eindigde knap in de top de top 10 als 8e. Maarten, Ino en Willem reden respectievelijk als 16e, 18e en 19e van de 25 deelnemende heren over de eindstreep.

Vervolgens was het de beurt aan de heren met licentie, waar onze trots Tom Wever als enkele Mercuriaan aan deelnam. Het gas ging er al vroeg op bij deze sterke heren. Zo waren er een paar vluchtpogingen aan het begin van de koers. Tom wist mee te komen met de kopgroep, maar kon het geweld na een aantal rondes helaas niet meer volgen. De kopgroep wist uiteindelijk een flinke voorsprong op te bouwen en deze groep bleek een stuk sterker te zijn dan het peloton. Al snel bleek dat de winnaar ging komen uit de kopgroep. Na ongeveer een uur koersen werd het peloton zelfs gedubbeld door de ijzersterke kopgroep. Binnen het peloton lag het tempo nog steeds erg hoog, waar Tom een groot aandeel in had. Uiteindelijk wist Arnout Kempenaar van D.W.V. Klein Verzet de 1e plek te bemachtigen in een verbluffende eindsprint. De 15e plek van Tom is zeer knap te noemen, want wat een snelheden werden er gereden bij de heren met licentie. Ga zo door Tom!

Naast alle prestaties van onze wedstrijdrenners, mag het enige echte Mercurius supportteam niet vergeten worden. Karlijn van Weele, Mees van Dijk, Luc Vraets, Niek Riemens, Robin Hoeken en Kai Vijverberg schreeuwde onze toppers naar de eindstreep en faciliteerde in goudgele rakkers achteraf. Met elkaar hebben we er weer een geslaagde en gezellige dag van gemaakt, met natuurlijk nieuwkomers Marjet en Maarten, de podiumplek van Iris en de mooie winst van Hidde als sportieve hoogtepunten. Laten we zaterdag 12 september in nog grotere getalen aantreden in Veenendaal en de winst weer opnieuw meenemen naar Nijmegen!

Zie de volgende link voor de volledige uitslag van de Studentencup in Delft van 29 augustus: https://drive.google.com/file/d/1JTvdyWUsHyHLla-o1A-fY3By68fLYWIA/view

Geschreven door: Maarten Pereboom