Veel podiumplekken voor Mercurius in Veenendaal!

Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius

Veel podiumplekken voor Mercurius in Veenendaal!

Na een zeer overtuigende overwinning van Hidde Merton in Delft stond op 12 september de studentencup in Veenendaal op het programma. De overwinning van de koers ervoor smaakte naar meer. Dit was ook te zien aan het aantal inschrijvingen. Maar liefst 14 mannen en 10 vrouwen zouden verschijnen aan de start om de koers hard te maken!

Na wat ‘last moment’ berichtgeving van de organisatie besloot een groot gedeelte van de heren op de fiets naar Veenendaal te vertrekken. Onderweg nam de wedstrijdspanning al wat toe, plannen werden nogmaals doorgenomen en verder was het relatief rustig toeren om warm en scherp aan de start te verschijnen. 

Eenmaal aangekomen en voorzien van een bier dopje (toegangsbewijs), mochten we het parcours op. Een enkeling had echter niet door dat vandaag het wielrennen centraal stond. Niek had voor ogen dat hij moest voetballen en probeerde zijn sliding techniek te verbeteren. Ruben dacht dat hij bij een turnwedstrijd was en haalde een dubbele gehoekte salto met enkele schroef uit de kast om het peloton te intimideren voorafgaande aan de start. De afsprong liet jammer genoeg te wensen over. 

Na dit spektakelstuk was het tijd voor een ander spektakelstuk, namelijk de koers. Na loting moesten de klassementsmannen van zowel WTOS, Squadra als Mercurius achteraan starten. Was dit doorgestoken kaart vanuit Hellingproef of niet? Hier gaan we nooit achter komen. Dit mocht verder ook niet baten, want na een flitsende start schoof Jelle de Poorter met Hidde in het wiel door het gras direct naar voren om ons voor de sponsoren in de kijker te rijden. Dit was dan ook het verloop van de koers. Mercurius maakte alla Team Jumbo Visma de dienst uit en toonde aan dat zij de te kloppen ploeg waren. Aanvallen werden gepleegd, maar door de wind op het lange rechte stuk was het moeilijk wegblijven. Na meerdere pogingen van verschillende ploegen werd halverwege de koers duidelijk dat het een massasprint zou gaan worden. Ontsnappingen werden gecontroleerd en gaten werden door stevig beulswerk van onder andere Luc en Glenn dichtgereden. 

De laatste vijf ronden naderden en het werd steeds meer dringen voor in het peloton. Iedereen wilde zijn positie pakken of behouden om goed van voren te zitten voor de sprint. Het plan was helder, hard op kop rijden zodat alles op een lint wordt getrokken. Het tempo werd opgeschroefd zodat er geen mogelijkheden meer waren voor een aanval. De Mercurius trein kwam op stoom en met nog twee ronden te gaan kleurde het voorste gedeelte van het peloton blauw wit. Nu nog afmaken! Met nog 600 meter te gaan werd er goed afgegeven waardoor Hidde zijn motor kon aanslingeren om de sprint aan te trekken voor Robbin, die gedurende de rit goed uit de wind werd gehouden. Met een aantal rake klappen en een vermogen waar zelfs Dylan Groenewegen nog bang van wordt wist Robbin, met twee fietslengtes afstand, de overwinning binnen te slepen! Na een mooie punch lukte het Hidde het zilver om zijn nek te krijgen en daar was dan het welverdiende éen tweetje! Na een geweldige teamprestatie werd voldaan naar huis gekoerst en was het tijd voor de vrouwen om te laten zien waar zij toe instaat waren. 

Met maar liefst zeven Mercurianen ging de dames race van start. Nadat een eerste ontsnapping werd teruggepakt werd er opnieuw aangevallen wat leidde tot een kopgroep met Fleur, Manon en Marjet. Femke ontsnapte eveneens uit het peloton en reed solo een sterke race tussen de kopgroep en het peloton in. De overige Mercurianen hielden het peloton onder controle waardoor de kopgroep een rondje kon pakken op het peloton. Vijf rondes voor het einde mocht het peloton afsprinten, waarbij Iris de sterkste bleek. Daarna hielden Fleur en Marjet onze sprinttroef Manon uit de wind in de laatste vijf rondes, wat resulteerde in een mooie tweede plaats voor Manon! Fleur en Marjet werden respectievelijk 6e en 5e!

Daarna stond de instapkoers voor dames op de planning. Karlijn, Mees en Vera besloten dat het tijd was eens de benen te testen in een echte race en gingen van start. Ook hier succes voor de Mercuriusploeg. Vera eindigde op de derde en Karlijn zelfs op de tweede plaats! Dit belooft uiteraard meer voor de toekomst. Als laatste was de beurt aan de heren met licentie. Tom was de enige Mercuriaan in deze race en moest dus de eer van de vereniging hoog houden. Nadat een kopgroep van drie werd teruggepakt kwam alles weer bij elkaar. Tom reed goed van voren wat leidde tot een hele mooie zesde plaats in deze harde race!

Kortom, een geslaagde dag met mooie prestaties en nieuwe ervaringen! Op zondag 27 september wordt de derde en laatste studentencup van dit korte seizoen verreden in Het Hulsbeek in Oldenzaal, georganiseerd door D.W.V. Klein Verzet. We hopen uiteraard met weer zo’n schitterende ploeg aan de start te staan!

Geschreven door: Robbin Zwaan en Marjet Groen