De Vereniging

Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius

De Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius is een groep van meer dan 170 enthousiaste, gezellige en sociale studenten met één gezamenlijke passie: Fietsen. Bij onze vereniging kun je terecht voor zowel wielrennen, mountainbiken en veldrijden. Alle drie de disciplines worden op alle niveaus aangeboden, van beginners tot wedstrijdrijders.

Gedurende het gehele collegejaar organiseert Mercurius; trainingen, activiteiten, borrels, clubwedstrijden, fietsweekenden en vakanties. Tweemaal per jaar worden er weekenden georganiseerd in de Ardennen en in de Duitse Eifel, en in de zomer staat vaak een week naar een verder gebied op de agenda. Hierdoor worden de benen ook buiten de regio Nijmegen getest.

Daarnaast organiseert onze vereniging jaarlijks haar eigen toertocht; genaamd Via Romana. Ook helpen we bij het organiseren van andere sportevenementen in de regio, zoals Omloop der Zevenheuvelen.

Trainingen

Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius faciliteert iedere week trainingen, behalve in vakantieperiodes. De trainingen van wielrennen vinden plaats op maandag en donderdag. De mountainbike trainingen vinden in de zomerperiode plaats op dinsdag, in de winterperiode verplaatst deze naar de maandag. Meer informatie hierover lees je bij ‘Aanvangstijden trainingen’.

Wielrennen

Wielrennen_TT

De wielrenners krijgen op maandagavond de kans om hun techniek aan te scherpen. De donderdagtraining wordt het vaste ‘Mercuriusrondje‘ gereden in groepen van verschillende niveaus.

Mountainbiken

De mountainbikers maken op dinsdagavond de prachtige nieuwe routes van Het Rijk van Nijmegen en omstreken onveilig. Dit doen zij afwisselend onder begeleiding van een trainer of door zelf een rondje te crossen.

Veldrijden

Veldrijden

De veldrijders sluiten in de winter aan bij de mountainbike trainingen in de winter. De trainingen worden aangepast zodat deze ook toegankelijk zijn voor de crossers.

Gedurende de zomermaanden (maart – oktober, zomervakantie uitgezonderd) wordt er op maandag en donderdag op de weg getraind en gaan we op dinsdag op de mountainbike het bos in. In de winter doen we techniek trainingen op de mountainbike of crossfiets en gaan we naar de sportschool voor spin- en krachttraining. De aanvangstijden voor trainingen wijzigen in het voor- en najaar, omwille van het lichtaanbod, de aanvangstijden worden hieronder getoond. Naast de trainingen zijn er ook nog clubwedstrijden waarin jij kunt strijden voor het Mercurius clubklassement en je met je fietsvrienden uit kunt vechten wie er nu echt het beste is.

Aanvangstijden trainingen

Wielrennen

Zomertrainingen
maandag & donderdag

september: 18:00
oktober: 17:30
november – februari: Winterstop
maart: 17:30
april: 18:00
mei – juni: 18:30
juli – augustus: Zomervakantie

Mountainbike & Veldrijden

Zomertrainingen
september – oktober & maart – juni
dinsdag 18:00

Wintertrainingen
november – februari

krachttraining: maandag 18:30

spintraining: vrijdag 20:00

Verzamellocaties

Hieronder zie je de verzamellocaties voor deelname aan een wieler- of mountainbike training.

Op maandag en dinsdag verzamelen we op de parkeerplaats naast het Radboud Sportcentrum.

Op donderdag verzamelen we op de parkeer plaats bij Tivoli.

Activiteiten en borrels

Naast fietsen is er bij Mercurius nog veel meer te doen. Iedere 2e woensdag van de maand is er een gezellige borrel in Bascafé. Daarnaast wordt er maandelijks een grote activiteit georganiseerd, zoals bowlen, paintball, diner rouler en nog veel meer. Deze activiteiten en borrels zijn de plek om jou fietsgenoten beter te leren kennen buiten het fietsen om.

Weekenden en zomerreis

Zowel in het voorjaar als in het najaar vertrekken we met een grote groep naar de Ardennen of de Duitse Eiffel waar naast fietsen ook aandacht is voor gezelligheid, spellen en een biertje!

Wedstrijden

Naast de trainingen zijn er ook voldoende mogelijkheden om je conditie en je kracht te meten met andere studenten wielrenners binnen Nederland. Mercurius is aangesloten bij SWN (Studenten Wielrennen Nederland), deze organisatie maakt het voor studenten mogelijk voor het rijden van wedstrijden op een laagdrempelige manier. Ieder lid van de vereniging kan deelnemen aan deze wedstrijden (zonder licentie). Voor meer informatie over het rijden van wedstrijden kun je je richten tot onze Sportcommissaris.

Verenigingswagen

Voor het organiseren van activiteiten, reizen en het rijden van wedstrijden beschikt N.S.W.V. Mercurius over een verenigingswagen. De verenigingswagen faciliteert onze wedstrijdrijders in het deelnemen aan wedstrijden door heel Nederland. Daarnaast is ieder lid van Mercurius in de mogelijkheid om de verenigingswagen te huren. Je kan de auto bijvoorbeeld huren voor het rijden van een toertocht in Limburg of België, ook is het mogelijk om de auto te huren voor fietsweekenden of -vakanties.


Onze geschiedenis

Het is een zonnige zomerdag in 2001. Twee kersverse Nijmeegse studenten bladeren het introductieboekje van de Nijmeegse Studenten Sportraad door op zoek naar de wielervereniging waar ze zich voor willen aanmelden. Ze zullen hun benen eens even laten spreken in de studentenwereld! Dieper en dieper verzonken in het boekje raken ze lichtelijk in paniek. Waar blijft die wielervereniging? Hij zal toch wel bestaan? Uiteindelijk dringt het tot ze door: er is geen studenten wielervereniging in Nijmegen. Onvoorstelbaar. In een stad waar zoveel mogelijkheden zijn om te fietsen. Waar steile klimmetjes en langgerekte polderwegen elkaar afwisselen op enkele minuten afstand van de gezellige stad is geen studenten wielervereniging…

Dan doen we het zelf! Het idee is geboren. Roel van der Sanden en Diederik Benders besluiten in september 2001 de Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius op te starten.

Officiële oprichting van Mercurius

Op 19 februari 2003 is de officiële oprichting van de N.S.W.V. Mercurius een feit: de notaris en het zittende bestuur tekenen de oprichtingsakte.

Het oprichtingsjaar is een turbulent jaar. De vereniging groeit naar 30 leden. Het officiële, inmiddels traditionele, Mercurius-logo (ontwerper: Pieter Wackers) wordt gepresenteerd. De sponsorcommissie, bestaande uit Mark Janssen, Rico Bastiaans en Diederik Benders werft diverse belangrijke sponsors (Rabobank, Kersten Wielersport, Steef Croonen Fotografie, Jee-O Douche, Mr. Jacks, Café de Fiets, Peter van Blommestein Tuinaanleg).

Dit maakt het ook mogelijk een zelf ontworpen tenue via Ultima Teamwear (ontwerpers: Jan Rongen en Diederik Benders) te realiseren, dat met forse korting aan de leden kan worden aangeboden. Niet alleen de kledingkast van Mercurius wordt uitgebreid. In het voorjaar van 2003 wordt de eerste Mercurius Teamfiets (ontwerpers: Jan Rongen en Diederik Benders) vol trots gepresenteerd. Met de traditionele kleuren blauw, zwart en wit en het logo voor op het frame is Mercurius nog herkenbaarder. In dit jaar worden 7 teamfietsen verkocht. Ook het spookhuis van de Ardennen in Andrimont werd een begrip

In het jaar 2003-2004 groeit Mercurius naar ongeveer 70 leden. De eerste Mercurius Awards worden uitgereikt voor o.a. Grootste Belofte, Meest gewaardeerde Sponsor en grootste IJskonijn. Tevens wordt het Cycling Team Mercurius opgericht. Mercurius maakt naam in het wedstrijdpeloton. Voor korte tijd rijdt er nog een ware Mercurius Teambus rond, maar studenten kunnen wellicht beter met het OV gaan: de bus krijgt al snel zodanige kuren dat deze wordt afgeschreven.

Groot, groter, grootst!

In het jaar 2004-2005 maakt Mercurius de groei naar ongeveer 100 leden. Mercurius organiseert voor het eerst het Nederlands Studentenkampioenschap Wielrennen 2005. Hoofdsponsor Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) redt enkele weken van tevoren het evenement in zijn volle ornaat, door een gulle sponsoring. Met een prachtig parcours rondom Berg en Dal en Wyler met daarin de 7-heuvelenweg en de befaamde Holdeurn wordt het een waar wielerspektakel. In de finishstraat horen de toeschouwers de finalegebeurtenissen via de vader van Leon van Bon vanaf de motor live vanuit de koers.

In het jaar 2005-2006 zwaaien oprichters Roel van der Sanden en Diederik Benders af als bestuursleden. Jan Rongen en Jelle Roest blijven in het bestuur. Anne Brants en Nienke Vos zijn de eerste vrouwelijke bestuursleden van Mercurius. De belangrijkste doelstellingen: meer vrouwen in de vereniging en stabiliseren (groei van de) vereniging na het vertrek van Roel en Diederik. Dit jaar is wederom een groot succes: 30 vrouwen worden lid in dit jaar. De vereniging staat stabiel en het nieuwe bestuur gaat, zonder de oprichters, onvermoeid verder met de groei.

Heden

Inmiddels is Mercurius uitgegroeid tot een van de grootste studenten wielerverenigingen van Nederland. De vereniging weet al jaren op rij het leden aantal stabiel rond de 170 leden te houden. Dit lukt door het organiseren van leuke activiteiten, reizen of evenementen. Zo wordt er jaarlijks een Studentencup in Nijmegen georganiseerd door onze Wedstrijdcommissie. Ook wordt er jaarlijks door de TTC (Toertochtcommissie) de toertocht ‘Via Romana’ georganiseerd, waar zo’n 250 wielerliefhebbers aan deelnemen. Voor de lederen organiseert deze commissie het Hemelvaartweekend in de Duitse Eifel en de TTC by Night. Daarnaast is onze AC (Activiteiten commissie) het hele jaar druk bezig om leuke activiteiten te bedenken, waarbij de jaarafsluiting altijd het klapstuk blijft! Naast al dit moois beschikt de vereniging ook nog over de reiscommissie (De Ghisallo). Deze commissie zorgt in het voorjaar voor een ‘zeer’ toegankelijk Ardennenweekend en in de zomerperiode maken zij het mogelijk om deel te nemen aan de Mercurius Zomerreis, waarbij we afreizen naar een ander fietsparadijs.