De eerste Studentencup van 2019 te Delft!

Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius

De eerste Studentencup van 2019 te Delft!

Afgelopen zondag (24 maart) was het tijd voor de eerste Studentencup van het nieuwe wegseizoen van 2019 voor Mercurius! De eerste wedstrijd van dit seizoen werd verreden in Delft, om precies te zijn Rijswijk. Rond half 10 werden de wedstrijdrijders verwacht op SSH& Galgenveld. Na enige vertraging, omwille van een missende kentekenplaat op de fietsdrager, vertrokken negen Mercurianen richting Delft.

Na een flinke rit van Oost naar West arriveerden de Mercurianen in Rijswijk bij het Sportpark ‘De Spartaan’ van de lokale wielervereniging. Mercurius was vertegenwoordigd in alle categorieën die op deze dag ook verreden werden. Al dient er wel gezegd te worden dat komende wedstrijden meer vrouwen en heren met licentie dienen aan te treden. Over de opkomst bij de heren zonder licentie mag niet geklaagd worden, hierbij was een mooie selectie aanwezig!

Nadat iedereen zijn nummer had opgehaald en opgespeld werd het rondje verkend, waarbij al snel duidelijk was dat er toch een goed windje stond! Daarnaast was het ook iets frisser dan iedereen had gedacht, waardoor er lang getwijfeld werd of de mooie gladde benen geshowd gingen worden of toch maar niet…

De eerste categorie die aan de beurt was, was die van de dames. Hier stond onze ‘die-hard’ Siobhan Schleijpen aan de start. Siobhan liet de twijfelende mannen even zien dat beenstukken voor mietjes waren, want ja Sio stond gewoon met een korte broek aan de start! Om 12 uur werd het startshot gelost en weg waren alle dames. Siobhan hanteerde hier de strategie om voorin het peloton te handhaven en waar mogelijk weg te springen. Na enkele pogingen van Siobhan, bleek het kruid verschoten. Toen daarna enkele dames wegsprongen moest Siobhan passen, maar ging Siobhan in het peloton recupereren. Uiteindelijk, kon het peloton de dames in de kopgroep niet meer bijhalen. Hierdoor wist Siobhan dat het op een sprint zou gaan uitlopen om de in de top 5 te eindigen. Nadat de eerste vier dames over de finish kwamen, volgde het peloton snel en wist Siobhan zichzelf te verzekeren van een 6e plek!

Daarna was het tijd voor de heren zonder licentie, hierbij stonden Willem Boumans, Jasper Hof, Ruben Meijerink, Hylke de Zee, Kai Vijverberg, Hidde Merton en Luc Vraets aan de start. Na lang getwijfeld te hebben werd uiteindelijk door het merendeel van de mannen besloten zonder beenstukken te rijden, ook door het zonnetje dat eindelijk door begon te breken.
Om 13 uur was het dan zover voor de mannen zonder licentie, het startshot werd gelost en het was meteen zoeken voor een goed plekje in het peloton. Al met al was iedereen goed vertrokken, maar het tempo zat er meteen goed in. Er werden veel pogingen gedaan om weg te rijden, zowel door Mercurianen als andere teams uit het peloton, maar binnen het eerste half uur werden alle pogingen teruggehaald. Uiteindelijk iets over de helft van de wedstrijd wist een groepje met daarin Hidde Merton weg te rijden, vlak daarna wist nog een klein groepje met daarin Hylke de Zee de aansluiting te vinden bij de kopgroep. Het was een mooi gezelschap van elf man, met daarin twee Mercurianen. Deze ontwikkeling zag er veelbelovend uit, de overige Mercurius mannen in het peloton besloten dan ook om het peloton af te stoppen en zo werd het gat naar de kopgroep groter. Hierdoor stegen de kansen op een Mercurius overwinning. Uiteindelijk moesten Hidde en Hylke de strijd aangaan met de mannen uit de kopgroep, waarvan één man duidelijk de sterkste was. Wouter Tel van WTOS, die zijn schaatsen had ingeruild voor een fiets, was niet te stoppen. Het was duidelijk, deze man ging solo naar de finish! Daarachter werd er nog gesprint om de top 10 compleet te maken, hierbij wist Hidde Merton er nog een 5e plek uit te slepen en finishte Hylke op een 7e plek. Nadat er in het peloton verwarring was over het aantal ronden dat nog verreden moesten worden, werd er door een gedeelte gesprint om de overige plaatsen. Hierbij was Willem de enige oplettende Mercuriaan. Hij wist nog een mooie sprint af te leveren en bemachtigde hiermee een 13e plek. De overige Mercurianen finishte in het peloton; Luc Vraets (22e), Kai Vijverberg (24e), Jasper Hof (27e). Ruben Meijerink moest in het laatste rondje lossen en finishte op een 35e plek.

Als laatste categorie waren de mannen met licentie aan de beurt, hierbij stond alleen Jason Schreurs aan de start. Deze mannen werden om 14:15 uit de start blokken geschoten! Het ging vanaf de start meteen volle bak, hier was de diesel van Jason Schreurs nog even niet op ingesteld. Hierdoor moest hij al vroeg lossen uit het peloton en moest hij op zoek naar andere lossende mannen om zo nog een beetje door te rijden. Uiteindelijk wist het aanstormende peloton Jason op te rapen, dit weerhield Jason er van zijn fiets aan de kant te zetten – hij pikte weer in. De diesel was inmiddels warm en besloot Jason de wedstrijd uit te rijden door in het peloton te blijven zitten en aan te blijven haken. Hiermee wist Jason uiteindelijk een 27ste plek mee te bemachtigen!

Tijdens de race van de licentiehouders hadden de heren zonder licentie behoefte aan hersteldrank, deze werd gevonden in de ‘goedkoop’ geprijsde Kwaremont. Nadat de wedstrijd van Jason aan z’n einde was gekomen hadden de Kwaremontjes al goed zijn werk gedaan. Inmiddels was de voorraad ook gehalveerd en werd er de verstandige keuze gemaakt om terug richting Nijmegen te vertrekken, maar natuurlijk niet zonder eerst een stop te maken bij het restaurant met de Goude Gele M. Hidde was zo gelukkig dat hij zelfs niet meer uit de ballenbak te krijgen was! Nadat dit eindelijk gelukt was, werd de reis richting Nijmegen vervolgd. Rond de avond arriveerden alle Mercurianen op Galgenveld, inmiddels waren de mannen ook weer fris en werd iedereen bedankt voor zijn aanwezigheid en bijdrage op deze mooie dag!

Wil jij de volgende keer ook een wedstrijdje rijden of zo’n avontuur meemaken, meld je dan aan voor de volgende Studentencup te Enschede op zaterdag 30 maart! Voor eventuele vragen kun je je richten aan onze sportcommissaris; Hylke de Zee.

Geef een reactie