Wedstrijdverslag Studenten Cup Delft 2021

Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius

Wedstrijdverslag Studenten Cup Delft 2021

Studenten Cup Delft – 25 september 2021

Locatie: Den Haag, wielerparcours HSK Trias

Op zaterdag 25 september was het alweer tijd voor de één na laatste studentencup van dit seizoen. Dit keer was het aan de dames en heren van WTOS om ons te verblijden met een mooi parcours De keuze was gevallen op de wielerbaan van HSK Trias, wat betekende dat we af mochten reizen naar Den Haag. Met een iets bescheidenere, maar alsnog aanzienlijke opkomst verzamelden we bij SSH& Galgenveld. Iedereen was klaar voor een mooie dagje koersen. Na enig geschuif bleek alles gelukkig te passen en konden zowel alle fietsen, deelnemers en supporters mee. 

Eenmaal aangekomen was het tijd om het parcours te vinden en te verkennen. Toen er om aanwijzingen werd gevraagd bij een lid van WTOS, bleek dat de organiserende club hier zelf ook geen weet van had. Lekker gewerkt! Na een korte zoektocht was de baan gevonden en was het voor de dames alweer tijd om in te gaan rijden. 


Bij de dames was Mercurius dit keer iets minder goed vertegenwoordigd dan we ondertussen gewend zijn. Voor Siobhan en Jos luidde de tactiek dan ook: Zo lang mogelijk in het peloton profiteren en tegen het eind van de wedstrijd iets proberen te forceren. Ondanks het snelle rondje, met slechts één kleine klim en vooral veel ruime bochten, lag het tempo niet al te hoog. In de eerste dertig minuten zakte de snelheid geregeld onder toertempo. Maar, mede dankzij de sterke aanvallen geplaatst door Siobhan, werd de wedstrijd in de tweede helft een stuk interessanter. Voor een aantal dames lag het tempo te hoog, waardoor het peloton al snel met een kleine groep rensters over bleef. Verscheidene dames in de groep, waaronder Jos, deden een poging om weg te springen, maar de groep bleef redelijk goed bij elkaar. Dit betekende dat er met de hele groep gesprint zou gaan worden voor de overwinning. Siobhan, die normaal gesproken goed uit de voeten kan met zo’n scenario, zat in de laatste bocht jammer genoeg opgesloten. Hierdoor kon het sterke kopwerk tijdens wedstrijd helaas niet beloond worden. Uiteindelijk wist de Hellingproof de sprint te winnen. Mercurius eindigde op een prima 5e en 7e plaats!


Hierna was het aan de heren, die met Luc Vossen, Sander, Jasper Ooms, Erwin en Maarten aan de start stonden. Meteen na het luiden van het startschot lag het tempo bij de heren hoog, mede dankzij de heren van Mercurius. Na een paar rondes werden de verschillen in het peloton duidelijk en ontsnapte er een kopgroep uit het peloton. Eén renner van UWC de Uithoorn wist alleen te ontsnappen en zette de anderen op een redelijke achterstand. Ook bleef het tempo hoog, waardoor het verschil tussen de verschillende groepen groter werd. Toen de heren al diep in de tweede helft van de wedstrijd zaten en er gedacht moest gaan worden aan een finale, gebeurde er iets onfortuinlijks. Dankzij een knap staaltje afvalscheiding van één van de renners viel er een bidon op de eindstreep, precies voor het wiel van Sander. Hij en een renner van WTOS maakte hierdoor een flinke schuiver (zie 1e foto), waardoor de wedstrijd geneutraliseerd moest worden. Sander was ondanks de slechte-nachtrust-wonden gelukkig snel te been, waardoor iedereen nog mee kon doen voor de winst. Erwin wist in een knappe kopbeurt in het peloton (tjoek tjoek!) een flink gat met de achtervolgende groep dicht te rijden, waarna ook de heren afstevende op een sprint. De heren konden helaas niet veel meer betekenen door het vele stuur- en valwerk eerder in de wedstrijd. Desondanks wist Luc Vossen 6e te worden bij de heren zonder licentie, achter een 1-2-3’tje van WTOS.

Na de prijsuitreiking was het snel tijd om in de auto te stappen en terug te keren naar Nijmegen. Ondanks dat er geen podiumplaatsen zijn bemachtigd, zijn er wel weer punten voor het klassement veroverd, waardoor die eindoverwinning toch weer wat dichterbij komt. Ook hebben we weer een mooie dag gehad met de andere wielerverenigingen. De volgende studentencup is alweer op 10 oktober, dit keer in het pittoreske Ede. We hopen iedereen daar weer vol enthousiasme te zien!