Wedstrijdverslag Nederlands Studenten Kampioenschap Eindhoven 2021

Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius

Wedstrijdverslag Nederlands Studenten Kampioenschap Eindhoven 2021

Nederlands Studenten Kampioenschap Eindhoven – 18 september 2021

Locatie: Nederwetten

Na een kort nachtje slaap ging op zaterdagochtend om 6:45 de wekker. Geen top begin van je weekend zou je zeggen, maar de reden maakte een hoop goed; het was de dag van het NSK wielrennen! Nadat ik alle spullen snel ingepakt had en een snel ontbijt naar binnen had gewerkt snelde ik naar buiten, waar Iris Willemsen met haar enorme bus stond om mijn fiets mee te nemen. Daarna stapte ik zelf snel in de auto om op tijd op Galgenveld te zijn, waar de rest van het omvangrijke Mercurius Pro Cycling team stond te wachten. Op naar Eindhoven!

Nadat we snel onze startnummers opgehaald hadden, hadden Tom en ik nog snel om een rondje van het parcours te verkennen. En wat een vet parcours! Een erg mooi rondje, met niet al te veel bochten en een gave kasseienstrook op het einde. Ondanks dat ik tegen mezelf had gezegd niet te veel koersen meer te rijden, begon ik er toch wel erg veel zin in te krijgen… Na onze inrij ronde was het tijd om ons naar de start te begeven. Helaas werd er niet (zoals verwacht) geloot, maar was het het recht van de sterkste. Helaas bleek het grootste deel van mercurius dat niet te zijn, waardoor we vrij ver achteraan starten. Later bleek dit fataal te zijn…

Toen was het zo ver; de start! Zoals gezegd startte ik helemaal achteraan, wat al een flink inspanning betekende aan het begin. Gelukkig kon ik het peloton goed bijhouden op het eerste stuk en zat ik er uiteindelijk lekker bij. Om me me heen zag ik al wat mercurianen goed gepositioneerd, een goed teken! Toen gingen we de eerste bocht om en waar ik bang voor was gebeurde. Om me heen hoorde ik wat geluiden die je niet wil horen, maar het ging allemaal nog goed. Helaas bleek dit niet voor lang te zijn, want een stukje en een versmalling later was er een grote valpartij. Ik lag er gelukkig niet bij, maar werd er wel flink door gehinderd. Ook zag ik tot mijn spijt Jort en Tom liggen en heb ik nog even gecheckt of ze er niet te erg aan toe waren. Dit bleek gelukkig niet het geval, dus na wat oponthoud heb ik mijn weg vervolgd. 

Dit bleek echter al ver achter het peloton te zijn. Al snel kwam ik wat groepjes tegen, die helaas niet echt door reden. Steeds ging ik snel naar de kop, waarna ik het tempo ging opvoeren. Dit bleek vervolgens snel te resulteren in het lossen van die groep…. Na dit bij twee groepjes gedaan te hebben kwamen er opeens drie mannen langsrazen, waar ik snel bij ben aangehaakt. Onder andere de gevallene Tom bleek hier bij te zitten, samen met twee mannen van WTOS! De volgende 3 rondes op het 8km lange parcours hebben we, in wisselende samenstellingen, samen goed rondgereden. Onderweg pikten we ook steeds meer mercurianen op, met onder andere Maarten, Koen, Jasper en Niels. De trein werd steeds beter geolied, en achteraf bleken we helemaal niet ver achter het peloton te rijden. Lekker gereden dus. 

Onderweg zagen we helaas ook wat minder fijne dingen. Naast de grote valpartij bleek er in ongeveer elke andere bocht (dit waren er gelukkig niet veel) iemand op de grond te liggen, met zelfs twee ambulances erbij. Hopelijk gaat het goed met al diegenen! In de laatste ronde had ons groepje nog wel zin in wat koers en werd er dus ook nog veel naar elkaar gekeken. Toen we voor het laatst de kasseienstrook opdraaiden (à 3km) was het spel op de wagen en werd er slag om slinger gedemarreerd. Vooral Tom deed meerdere uitvalspogingen. Op een mooi moment zag ik ook kans om er vandoor te gaan en het bleek een goede timing. Achter mij viel het stil en werd er niet echt doorgereden. Helaas bleek hetzelfde voor mij te gelden. Met hartslag 207 (!) plafonneerde ik totaal en werd door de groep weer bijgehaald. In de sprint bleek er geen hele verre ereplaats voor een mercuriaan meer in te zitten en werden we er in de sprint opgelegd. Helaas, maar wel mooi gereden ondanks de hinder van de valpartij! In de kop van de koers hebben Erwin, Luc Vossen en Sander de chaos aan het begin mooi weten te ontwijken. Uiteindelijk hebben Sander (5e) en Luc (6e) een mooi eindresultaat uit het vuur gesleept, inclusief belangrijke punten voor het studenten klassement!

Hierna was het tijd voor de heren om de wonden te likken en te wachten op de start van de vrouwen. Dit duurde even, omdat er genoeg hulpverleners beschikbaar moesten zijn. Uiteindelijk mochten de vrouwen dan toch van start, met een mooi peloton gevuld met mercurianen. Femke, Florence, Iris, Manon, Siobhan, Jos en Annemiek. Met op het terras; een grote delegatie dorstige en en aanmoedigende mercurianen!

De koers bleef heel erg gesloten. Op het terras konden wij steeds juichen, omdat de dames van mercurius erg attent voorin meereden. Vooral Iris en Manon waren steeds op kop van het peloton te vinden! In de laatste ronde kwam er echter een late uitval van een van de ander dames, waarop onze mercurius heldinnen helaas het gat niet meer konden dichten. Iris reed daarachter nog een mooie sprint en mocht het zilver mee naar huis nemen!