Studentencup Oldenzaal: seizoensafsluiting

Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius

Studentencup Oldenzaal: seizoensafsluiting

Zondag morgen 27 september was het zo ver: de laatste studentencup van het jaar! Vroeg in de ochtend, de wind, regen en lekke banden trotserend, vond een ongebruikelijk grote groep mercurianen hun weg naar Galgenveld. Al dagen werd er gespeculeerd over het weer en de condities van het parcours. Deze morgen was het niet anders. Alom gespannen gezichten en verwijzingen naar www.indekken.nl maakte het sfeerbeeld compleet.

Aldaar het eerste moment van opschudding: ‘wie heeft er een helm over?!’ klonk het over de parkeerplaats. ‘Ik ben hem vergeten’.  Maar zorgen maken was overbodig, redder Tom reed er nog wel even langs. Ook Zwaantje de pechvogel bleef niets bespaard deze morgen. Lekke banden verluidde wederom het vonnis. Uiteindelijk onderweg, en aangemoedigd door goed foute muziek kwam de moed er toch aardig in in de mercurius-auto.

Zoals verwacht waren de omstandigheden niet uitstekend. Wind en regen hadden flink wat groenafval van de bomen geslagen en het netjes in de bochten gedeponeerd. Dit, in combinatie met een op zichzelf al uitdagend rondje, zorgde voor de nodige zweetdruppels. Nog voor er goed en wel was in gefietst.

Nou goed; nummertje halen, laatste gelletje achterover tikken en toch maar naar de start. Als eerst de beurt aan de dames. Na een paar rondjes op gang komen vlogen niet alleen de aanvallen, maar helaas ook de deelnemers in het rond. Het bleef voor Babette helaas niet bij schrammen, wat in het ziekenhuis pijnlijk werd bevestigd. Gelukkig was Iris er met een knappe tweede plaats om wat verlichting te brengen.

Vervolgens was het de beurt aan de mannen zonder licentie. Steevast de drukst bezette serie stelde ook deze keer qua bezetting niet teleur. Vanaf de start bleek één constant tempo rijden voor de mannen erg lastig. Een salvo aanvallen en demarrages zorgde uiteindelijk voor het opbreken van het peloton. Maar dat helaas aan de achterzijde, niemand bleek te kunnen wegrijden. Nog wat dappere maar vruchteloze aanvallen later was een sprint onvermijdelijk geworden. Alla Jumbo-visma stijl reed de mercurius trein de laatste ronden voor het sprint kanon Zwaan op kop. Helaas leverde dit op deze hectische dag niet meer op dan een 5e plaatst.

Als laatst was het de beurt aan de mannen met licentie. In tegenstelling tot de serie er voor werd deze juist gekenmerkt door de ontsnappingen. Helaas voor onze Tom bleken zijn Corsa’s daar minder zin in te hebben. Na een paar ronden al werd er om een steeksleutel geroepen. Hierop volgde een formule 1 stijl wielen wissel om Tom zo snel mogelijk weer aan te laten sluiten. Het aansluiten bleek echter lastiger dan gedacht, waardoor Tom de halve race in samenwerking met een andere afgewaaide renner in de achtervolging moest. Gelukkig werd hun harde werk uiteindelijk beloond en konden de mannen nog gezamenlijk naar de finish rijden.

Traditie getrouw eindigde de dag bij de MC Donalds, waar de nodige calorietjes weer werden aangevuld. Moe gestreden bleken met name Hidde en Willem over een ongekende maaginhoud te beschikken. Beter te veel dan te weinig zullen we maar zeggen. Terug aangekomen bij Galgenveld vond gelukkig ieder zijn materiaal terug en konden de laatste kilometertjes van de dag naar huis gerold worden.

Geschreven door: Luc van Ginneken