Wedstrijdverslag Studentencup Enschede 2021

Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius

Wedstrijdverslag Studentencup Enschede 2021

Studenten Cup Enschede – 5 september 2021

Locatie: Oldenzaal, Wielerparcours Het Hulsbeek

Op zondag 5 september was het moment eindelijk daar. De voorbereidingen waren getroffen met  een barre winter, een lente vol solo- en duoritten en een zomer waarin we ons kapot hebben gefietst op de trainingen en een deel op hoogtestage was geweest. Dit moest en zou een gouden koers worden. Het werd tijd voor de allereerste studentencup van het seizoen welke mocht plaatsvinden in het groene landschap van Oldenzaal. Als van ouds begon deze dag op de parkeerplaats van Galgenveld waar we met een big smile onze fietsen vervoersklaar maakten. De ene wat schoner dan de ander, maar hé, wat extra weerstand houd je scherp tijdens de koers. De heenreis verliep soepel waar de benodigde bammetjes werden verslonden om de laatste benodigde koolhydraten aan te vullen.

Eenmaal aangekomen in Oldenzaal mochten we de auto uit en scheen de zon al vol in onze bakkes. Heerlie de peerlie! De paniek brak even toe toen Manon erachter kwam dat ze haar schoenen vergeten was. Gelukkig was Luc Vossen daar die het muiltje aan Manon haar voeten schoof en het zat als gegoten. Na een paar zenuwplasjes in de grootste paupertent waar de kranen van de wasbak vielen mochten de dames zich klaarmaken voor een verkenningsrondje. Ze waren goed vertegenwoordigd door twee kersverse Mercurianen in het peloton (Annemiek en Florence) en een aantal wat meer ervaren koersvrouwen (Manon, Siobhan, Mees en Vera). De benen werden warmgedraaid en er werd gezellig gebabbeld zoals alleen vrouwen dat kunnen. Eenmaal aan de start werd deze gezelligheid echter omgedraaid tot een echte focus.

De eerste rondes was het peloton nog zoekende naar een lekker tempo. Manon, Vera en Siobhan wisten zich al snel in de voorste groep te plaatsen. Manon probeerde een ontsnappingspoging op de klim, maar deze werd helaas niet gevolgd waardoor ze terug moest zakken in het peloton. Ondertussen waren Mees, Annemiek en Florence aan het vechten voor een lekker plekje in het peloton. Na een paar rondes lukte het Manon en Vera om weg te springen en werd een kopgroep gevormd met twee dames van Dutch Mountains en een andere dame. Florence kon helaas nèt niet de demarrage bijhouden. De kopgroep had vervolgens het tempo wat omhoog geschroefd en kon lekker doordraaien waardoor de voorsprong iedere ronde met minuten toenam. In de laatste ronde lukte het niet om nog weg te komen en eindigde de kopgroep in een sprint naar de finish. Door een mooie lead out bij de dames van Dutch Mountains konden zij er met de eerste plek vandoor gaan. Gelukkig lukte het Vera nog om vlak achter hen een tweede plek te bemachtigen (al dacht ze dat ze eerste was, het kan de beste gebeuren hè Annemiek). Manon greep helaas net naast het podium, maar heeft een sterke koers gereden op de kopbeurten. De rest van de Mercurius dames kwamen terecht in een peloton sprint waarin Mees nog knap 2e is geworden, wat een mooie 7e plek opleverde in haar eerste wedstrijd!

Hierna was het de beurt aan de mannen waar óók even een paniek momentje ontstond toen Sander zijn helm het begaf. Gelukkig kon hij bij zijn helm twin Vera terecht die nog eens perfect paste op de kop van Sander. Hopelijk gaf dit ook geluk voor de kopbeurten. Ook bij de mannen stond een mengelmoes van groentjes en ervaren master coureurs aan de start. Omdat er helaas te weinig aanmeldingen waren voor de licentiehouders werd maar één koers gereden. Robbin en Hidde hadden nog een mountainbike marathon in de benen van de dag ervoor, maar dat liet ze niet afschrikken. Naast Sander, Robbin en Hidde werd Mercurius vertegenwoordigd door Luc Vossen, Luc Vraets, Jasper Ooms, Elija, Jurre en wel drie bestuursleden namelijk Maarten, Jort en Niels (klasse mannen). De start verliep voor een aantal niet helemaal soepel aangezien de testosteronpoten niet wilden inklikken. Dit mocht de pret niet onderdrukken want na een paar trappen waren ze weer bij het peloton welke over het parcours in Oldenzaal raasde wat een heus briesje met zich mee bracht. Al snel volgden een ontsnappingspoging waar Hidde in mee kon komen. De mannen in het peloton wisten het tempo hoog te houden en konden het gat na een paar rondes weer dichten. Vervolgens kon Jort meekomen met een volgend kopgroepje waar de benen flink aan het werk werden gezet. Ieder rondje werd de blik van Jort steeds meer stervende waarna hij het helaas in de laatste ronde moest begeven. Aangezien geen kopgroep de koers heeft overleefd eindigde het in een massasprint waarin alleen slimste sprinters naar voren konden schuiven. Uiteindelijk ging Robbin er met een derde plaats vandoor waarna Luc Vossen en Sander volgden. Aangezien een licentiehouder boven hen was geëindigd werden onze mannen respectievelijk 2e, 3e en 4e in het klassement bij de heren zonder licentie. Gefeliciteerd mannen!

Na een huldiging in het zonnige Oldenzaal gingen de lauwe klokbiertjes bij de eerste studentencup van het seizoen er gemakkelijk in. Het was een mooie aftrap van het koers seizoen met een hoop Mercurianen en dat smaakt naar meer! Alle koersverhalen werden aan het einde van de dag nog gedeeld op het balkon bij Luc Vraets waar het benodigde post-koers voer en drank werd genuttigd. Het was een prachtige dag, tot de volgende!