Over ons

Studentenvereniging N.S.W.V. Mercurius is een groep van meer dan 100 enthousiaste, gezellige studenten met een gezamenlijke passie: fietsen. Dit kan bij ons wielrennen of mountainbiken zijn, op verschillende niveaus; sommigen fietsen voor de ontspanning en het plezier, anderen zijn fanatieke wedstrijdrijders. De wielrenners krijgen op maandagavond de kans om hun techniek aan te scherpen tijdens de training en op donderdag wordt het vaste ‘Mercuriusrondje’ gereden in groepen van verschillende snelheden. De mountainbikers maken op dinsdagavond de prachtige bossen van Groesbeek en omstreken onveilig onder begeleiding van een getalenteerde trainer. Op donderdag fietsen zij een route onder leiding van enkele bestuursleden.

In een spannende clubcompetitie bestaande uit verschillende wedstrijdjes nemen de Mercurianen het tegen elkaar op. Studenten uit andere steden worden uitgedaagd tijdens de Nederlandse Studentenkampioenschappen die laagdrempelig zijn. Hiernaast organiseren echte toerders in de vereniging elke tweede zondag van september de beroemde ‘Toertocht Via Romana’, die tijdens de lustrumeditie in 2015 maar liefst 438 deelnemers telde.

Naast fietsen is er bij ons nog veel meer te doen. Iedere maand wordt ingeleid met een gezellige borrel in Café de Fiets. Daarnaast wordt er maandelijks een grote activiteit georganiseerd, zoals bowlen, waterskiën, zwemmen en nog veel meer. Zowel in het voorjaar als in het najaar vertrekken we met een grote groep naar de Ardennen of de Duitse Eiffel waar naast fietsen ook aandacht is voor spel, bier en kampvuur.

Je bent van harte welkom om een keer vrijblijvend met ons mee te komen trainen om zo de sfeer te proeven binnen deze vereniging. Op deze website is veel informatie te vinden over de vereniging en alle activiteiten. Wij zien je graag verschijnen bij de volgende training of borrel!

Remi van Oosterhout

Remi van Oosterhout
Voorzitter

Anthéa Beukers

Anthéa Beukers
Secretaris

Job Wevers

Job Wevers
Penningmeester

Hylke de Zee

Hylke de Zee
Sportcommissaris

Luc Vraets

Luc Vraets
Commissaris PR & Sponsoring

Activiteitencommissie

Verzorgt gedurende het collegejaar minstens eenmaal per maand een activiteit voor de leden, die los staat van de fietsactiviteiten.

Toertochtcommissie

Organiseert in september de Via Romana; een toertocht over oude Romeinse wegen. Tevens is de TTC verantwoordelijk voor de TTC challenge en een jaarlijks hemelvaartsweekend.

Wedstrijdadviescommissie Wielrennen

Deze commissie biedt advies over het rijden van wedstrijden voor beginnende wedstrijdrijders.

NSK-commissie

Deze commissie heeft in juni 2015 het NSK Tijdrijden georganiseerd namens Mercurius. Nu stomen ze door om in oktober 2016 het NSK Wielrennen naar Nijmegen te halen.

Sponsorcommissie

De sponsorcommissie is verantwoordelijk voor het onderhouden van de contacten met de sponsoren.

Technische commissie

De technische commissie onderhoudt de leenfietsen van Mercruius, en fungeert als stand-in fietsenmaker. Als je problemen hebt met je racefiets of MTB bel je een van de leden van de TC en word je geholpen.

Wedstrijdadviescommissie Mountainbike

Deze commissie biedt advies aan mountainbikers die willen starten met het rijden van wedstrijden, of eens willen proeven aan de fun-klassewedstrijden.

Girocommissie

In 2016 doet de Giro d'Italia Nijmegen twee dagen aan. Mercurius heeft deze commissie opgezet om een wedstrijd/activiteit namens Mercurius te organiseren tijdens die twee dagen.

Mediacommissie

De mediacommissie verzorgt alle externe communicatie van Mercurius en is daarmee grotendeels verantwoordelijk voor de promotie van activiteiten, nieuws en de vereniging zelf.

Redactie

De redactie publiceert vijf maal per collegejaar een editie van het clubblad de Versnelling. Daarin is alles te lezen over activiteiten, wedstrijduitslagen en nog veel meer.

Veurzetters

Zaalvoetbalcommissie binnen de wielervereniging. De commissie organiseert de deelname aan de interne zaalvoetbalcompetitie van het RSC. De heren en dames zijn reeds drie maal wereldkampioen geworden!

Internetcommissie

Verantwoordelijk voor het onderhoud van de website en de Android-applicatie. Binnenkort gaan zij aan de slag met de ontwikkeling van een iOS-app.

SponsorenHet is een zonnige zomerdag in 2001. Twee kersverse Nijmeegse studenten bladeren het introductieboekje van de Nijmeegse Studenten Sportraad door op zoek naar de wielervereniging waar ze zich voor willen aanmelden. Ze zullen hun benen eens even laten spreken in de studentenwereld! Dieper en dieper verzonken in het boekje raken ze lichtelijk in paniek. Waar blijft die wielervereniging? Hij zal toch wel bestaan? Uiteindelijk dringt het tot ze door: er is geen studenten wielervereniging in Nijmegen. Onvoorstelbaar. In een stad waar zoveel mogelijkheden zijn om te fietsen. Waar steile klimmetjes en langgerekte polderwegen elkaar afwisselen op enkele minuten afstand van de gezellige stad is geen studenten wielervereniging…

Dan doen we het zelf! Het idee is geboren. Roel van der Sanden en Diederik Benders besluiten in september 2001 de Nijmeegse Studenten Wielervereniging Mercurius op te starten.

Het begin

Na werving van leden met eenvoudige flyers op de Radboud Universiteit en de HAN in het najaar van 2001 wordt in 2002 de eerste training gegeven met 5 leden. Het eerste bestuur wordt geformeerd: Dennis van Blommestein (wedstrijdsecretaris), Pieter Houben (secretaris), Roel van der Sanden (penningmeester) en Diederik Benders (voorzitter).

De eerste potentiële sponsors worden benaderd. Kersten Wielersport (Rob Kersten) ziet het enthousiasme van de bestuursleden en besluit met een kleine sponsoring te starten en biedt direct de mogelijkheid om voor 50 euro een bedrukt wielertenue aan de leden van Mercurius aan te bieden.

Vol enthousiasme koopt het bestuur direct 10 tenues. Maar zoveel leden waren er nog niet?! En dat geld is er ook nog niet! Een vroegtijdig faillissement dreigt…maar…de ledengroei is zodanig dat de tenues, nog voordat ze geleverd werden, al weer uitverkocht waren.

Na een jaar van aspirant-lidmaatschap bij de NSSR, wordt NSWV Mercurius in september 2002 officieel toegelaten als lid van de NSSR. In het bestuur van NSWV Mercurius vindt een wissel plaats: Mark Janssen neemt het stokje van Pieter Houben over.

Officieel

Op 19 februari 2003 is de officiële oprichting van de N.S.W.V. Mercurius een feit: de notaris en het zittende bestuur tekenen de oprichtingsakte.

Het oprichtingsjaar is een turbulent jaar. De vereniging groeit naar 30 leden. Het officiële, inmiddels traditionele, Mercurius-logo (ontwerper: Pieter Wackers) wordt gepresenteerd. De sponsorcommissie, bestaande uit Mark Janssen, Rico Bastiaans enDiederik Benders werft diverse belangrijke sponsors (Rabobank, Kersten Wielersport, Steef Croonen Fotografie, Jee-O Douche, Mr. Jacks, Café de Fiets, Peter van Blommestein Tuinaanleg).

Dit maakt het ook mogelijk een zelf ontworpen tenue via Ultima Teamwear (ontwerpers: Jan Rongen en Diederik Benders) te realiseren, dat met forse korting aan de leden kan worden aangeboden. Niet alleen de kledingkast van Mercurius wordt uitgebreid. In het voorjaar van 2003 wordt de eerste Mercurius Teamfiets (ontwerpers: Jan Rongen en Diederik Benders) vol trots gepresenteerd. Met de traditionele kleuren blauw, zwart en wit en het logo voor op het frame is Mercurius nog herkenbaarder. In dit jaar worden 7 teamfietsen verkocht. Ook het spookhuis van de Ardennen in Andrimont werd een begrip

In het jaar 2003-2004 groeit Mercurius naar ongeveer 70 leden. De eerste Mercurius Awards worden uitgereikt voor o.a. Grootste Belofte, Meest gewaardeerde Sponsor en grootste IJskonijn. Tevens wordt het Cycling Team Mercurius opgericht. Mercurius maakt naam in het wedstrijdpeloton. Voor korte tijd rijdt er nog een ware Mercurius Teambus rond, maar studenten kunnen wellicht beter met het OV gaan: de bus krijgt al snel zodanige kuren dat deze wordt afgeschreven.

Grote stappen

In het jaar 2004-2005 maakt Mercurius de groei naar ongeveer 100 leden. Mercurius organiseert voor het eerst het Nederlands Studentenkampioenschap Wielrennen 2005. Hoofdsponsor Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) redt enkele weken van tevoren het evenement in zijn volle ornaat, door een gulle sponsoring. Met een prachtig parcours rondom Berg en Dal en Wyler met daarin de 7-heuvelenweg en de befaamde Holdeurn wordt het een waar wielerspektakel. In de finishstraat horen de toeschouwers de finalegebeurtenissen via de vader van Leon van Bon vanaf de motor live vanuit de koers.

In het jaar 2005-2006 zwaaien oprichters Roel van der Sanden en Diederik Benders af als bestuursleden. Jan Rongen en Jelle Roest blijven in het bestuur. Anne Brants en Nienke Vos zijn de eerste vrouwelijke bestuursleden van Mercurius. De belangrijkste doelstellingen: meer vrouwen in de vereniging en stabiliseren (groei van de) vereniging na het vertrek van Roel en Diederik. Dit jaar is wederom een groot succes: 30 vrouwen worden lid in dit jaar. De vereniging staat stabiel en het nieuwe bestuur gaat, zonder de oprichters, onvermoeid verder met de groei.