Mercurius trapt crossseizoen af in Zutphen


Log in om te reageren.

Namens Mercurius werd zaterdag in Zutphen door Nina Zennipman, Paul Brussee, Jeroen Janssen en Hein te Riele het cyclocrossseizoen in gang geschoten.

Net als echte coureurs hadden ze alle vier vooraf uiteenlopende redenen om met beperkte verwachtingen aan de wedstrijd te beginnen. Rustig aan, genieten en dan zien we wel waar het uitkomt was het credo. Zo leg je jezelf geen druk op en strooi je zout in de ogen van de tegenstand. Zo gaat dat in de wielrennerij.
Nadat de jeugd zich de hele ochtend had uitgeleefd op het gortdroge en snelle parcours mocht de oudere jeugd aan de slag: Hein verdedigt vanaf dit jaar de kleuren van Mercurius bij de 50+. Een categorie die hem kan helpen in zijn acceptatieproces van ouder worden en toch blijven spelen op de fiets. Met een redelijke plaats halverwege het pak bij de startopstelling, en die is cruciaal voor het eerste deel van de wedstrijd weten bijvoorbeeld mountainbikers, werd Hein samen met de andere Masters weggeschoten. Met hard trappen en vooral goed kijken en sturen laveerde hij in het eerste gedeelte van het parcours naar een plaats in de top 10. Vervolgens reed hij een bestendige race met weinig foutjes en kwam tevreden aan de finish. Na een dagje wachten - tja dat is dan zo'n klein nadeel van een regionale organisatie - bleek Hein te zijn uitgekomen op een 9e plaats. Een eerste top 10 'In da pocket'!

De vrouwen mochten daarna aan de slag. Met daarbij Nina die de kleuren van Mercurius had aangetrokken, want 'dat shirtje zit veel beter'. Nina werd even opgehouden door een andere dame bij één van de eerste bochten na de start, maar herstelde zich snel. Vanaf dat moment reed ze gefocust een hele sterke wedstrijd. Ze las het parcours en beoordeelde de ideale lijnen steeds beter. Ze liet zich niet uit het veld slaan door kleine foutjes. Sterker nog, naar mate de wedstrijd vorderde maakte ze bijna geen foutje meer op dit snelle en veeleisende parcours. En dat is knap als je weet dat de vermoeidheid en daarmee de kans op fouten alleen maar toeneemt. In de flow en op de top van haar kunnen, reed Nina naar een hele mooie 6e plaats. Ik zeg: Nina, ga op zoek naar een Mercurius snelpak!

Alle mannen boven de 18 en onder de 40 jaar kwamen als laatste aan de start. Dat maakt dit tot de grootste categorie met behoorlijk wat niveau en ook niveauverschil. In deze mêlee van renners ook aanwezig Paul Brussee, ook bekend als ObesitasB en verdienstelijk lid van Mercurius, en daarnaast Jeroen Janssen; behoeft hij nog enige extra aankondiging?

Voor Paul en Jeroen in dit verslag wegrijden, nog een paar woorden over het parcours. Natuurlijk, we krijgen nog sneeuw en modder (ja fijn!). Maar door het weer van de afgelopen tijd was de rivierklei van het parcours in Zutphen net beton. Keihard en supersnel. Het parcours is een enorm snelle aaneenschakeling van bochten. En veel van de sporen in en voor die bochten waren uitgeremd en bijzonder hobbelig geworden. Dat maakt het parcours in deze toestand bijzonder veeleisend voor renner en materiaal. Mocht het parcours wat nat hebben gelegen dan ga je weliswaar glijden, maar de snelheid ligt een stuk lager en de remhobbels vlakken uit. Bovendien schuif je op een stoffig parcours ook alle kanten kant op. Ergo, het was een parcours om duimen en vingers bij af te likken.

Met Paul op de 4e rij en Jeroen bijna achteraan vliegt het peloton op de eerste bocht van betekenis af. Paul handhaaft zich goed en Jeroen ziet een spoor onder aan het huchtje dat de meute naar die eerste bocht leidt en schuift in 1 ruk naar voren tot in het wiel van Paul. Samen rijden ze anderhalve ronde en halen links en rechts renners in. Top 30 is waar ze dan rijden. Daarna krijgt Jeroen meer ruimte en kan hij de gaskraan opendraaien. Met een smile van zijn linker tot rechter oor curved Jeroen de bochtjes en swingt over de huchtjes. Daarachter levert Paul een boeiende strijd met een beresterke coureur van RETO. Wat Paul aan kracht mist maakt hij goed met techniek. Lange tijd rijdt Paul van de RETO-man weg als het parcours weer wat lastiger is. Uiteindelijk kan Paul deze kerel niet meer achter zich houden, maar dan nog: met ruim baan voor zich kan deze man niet van Paul wegrijden. Ondanks dat deze duidelijk sterker is weet Paul puur door goed lezen van het parcours en dito techniek in diens spoor te blijven. Paul besluit de wedstrijd op een 26ste plaats. Jeroen sleept een hele mooie 14de plek uit de brand.

Vooraf hadden verschillende andere Mercurianen interesse getoond en dat is begrijpelijk: de GOW crossen zijn laagdrempelig, je hoeft alleen een basislicentie te hebben en die is niet zo duur. En je kunt ook meedoen met een mountainbike. Komt bij dat er aardig wat mensen aan de start staan waardoor iedereen op zijn of haar eigen niveau strijd kan voeren.

Zaterdag 15 oktober is de volgende wedstrijd in Vorden. Paul, Jeroen en Hein zijn er dan niet bij. Zij werken in het diepste geheim verder aan hun vorm op diverse trainingskampen in het Duitse. Nina is er in Vorden wel bij en zij kan jullie dan meenemen in de wereld die cyclocross heet. Inmiddels hebben Hidde Hendriksen en Joost van Wijngaarden ook Vorden aangemerkt als hun seizoensopener. En wat mij betreft: tot ziens in Hardenberg op 23 oktober.

Reaguursels:

Leuk geschreven! Ik ben voor meer van dit de komende tijd. Wordt er al gewerkt aan een NK selectie?
Olivier Schnitzeler  +3 


Heb jij inmiddels al een crosser, Olivier. Dát is de vraag die iedereen bezig houdt.
Joost van Wijngaarden  +2 


Ik meen dat de auteur van dit epistel hiernaast een fraai exemplaar te koop aanbiedt...
Joost van Wijngaarden  0 


Hoef je alleen nog maar een licentie aan te vragen voor 2017 en je kunt op 7 januari je debuut maken op het NK in, hoe verzin je het, St. Michielsgestel. Klinkt als een jongensboek dit.
Joost van Wijngaarden  +1 


Ik denk dat Olivier het gewoon niet durft
Hidde Hendriksen  -3 


Ik moet die dag al een aantal mensen aanmoedigen. Ik vrees dat dat niet te combineren valt met mijn sportieve ambities.
Olivier Schnitzeler  +1 Gepubliceerd op 10-10-2016 door Joost van Wijngaarden.