Voorbeschouwing NSK Wielrennen 2016


Log in om te reageren.

We staan aan de vooravond van het NSK Wielrennen 2016. Het parcours en het deelnemersveld liegen er niet om. Verdeeld over vijf categorieën staat dit Nederlandse StudentenKampioenschap garant voor spektakel.

Historie:
Elf jaar geleden vond op exact hetzelfde parcours het NSK Wielrennen plaats. Bauke Mollema liet hier met een 10e plek al zien dat hij een aardig stukje kon wielrennen, niet wetende dat hij jaren later als kopman in de Tour de France zou gaan fungeren. Het klapstuk van die dag leverde de volgende top 10 op:
Nederlands Studenten Kampioenschap 24-9-2005 Berg en Dal
Heren Licentiehouders
1 Yvo Kusters (reed continentaal voor Jo Piels in 2008)
2 Arnoud van Groen (was prof bij Vacansoleil en Verandas Willems)
3 Adriaan Helmantel (huidig trainer Giant-Alpecin, Jo Piels van '06-'09)
4 Koos Jeroen Kers (latere NK Elite zonder contract, nu Baby-Dump)
5 Maarten de Jonge (continentaal renner in Azië)
6 Dirk Bellemakers (nu commentator Eurosport, was prof bij oa. Lotto)
7 Eric van de Meent (continentaal renner 2007-2010)
8 Malaya van Ruitenbeek (WUCC TT 2008 in Nijmegen, conti-renner)
9 Jimmy de Bruijn
10 Bauke Mollema (wie kent hem niet?)

Het heuvelachtige parcours doet de gedachten automatisch teruggaan naar het laatste NSK met serieuze hoogtemeters. In 2013 tekende organisator Maastricht een parcours uit over het Frombergplateau. Niemand minder dan Timo Roosen ging er aan het einde van de dag met de rood-wit-blauwe trui vandoor.
Na een regenachtige editie in Utrecht, vond het NSK Wielrennen vorig jaar plaats op het clubparcours van DRC de Mol in Dordrecht. Winnaars hier waren Luuk van der Meer (Heren met licentie), Dennis Willemsen (Heren zonder licentie), Belle de Gast (Dames zonder licentie) en Corine van der Zijden (Dames met licentie).

Parcours:
Het parcours van het NSK Wielrennen 2016 bestaat uit een heuvelachtige omloop van 9 kilometer die drie tot acht maal gereden wordt door de verschillende categorieën. Elke ronde kent 116 hoogtemeters. Start en finish zijn bovenaan de Oude Kleefsebaan ter hoogte van pannenkoekenhuis De Heksendans. Onderweg worden onder andere de beruchte Zevenheuvelenweg, de Wylerbaan en de Derdebaan aangedaan. Een prachtig en uitdagend parcours!
De Oude Kleefsebaan, beter bekend als 'De Holdeurn' is dé thuisklim van de Nijmeegse Studenten Wielervereniging. De Nijmeegse matadoren in wit-blauw-zwart kennen elke centimeter van de 3 kilometer lange (s)loper met een gemiddeld stijgingspercentage van 4%. De lokale deelnemers lijken daarmee in het voordeel, ze kennen de geheimen van De Holdeurn en weten precies waar wel en niet aan te gaan.
Begin deze maand werd op laatstgenoemde klim nog de Mercurius Klimtijdrit verreden. Parcoursbouwer en voorzitter van de NSK-organisatie liet met een gemiddelde snelheid van 36,2 uit staande start zien van wanten te weten op deze scherprechter.

Programma
Zaterdag 24 september:
12:00-14:00 Ontvangst en aanmelding deelnemers op camping Nederrijkswald
15:45 Welkomstwoord organisatiecommissie
16:00 Officiële parcoursverkenning
19:00 Avondmaaltijd
20:30 Teampresentatie
21:00 NSK Wielerquiz (bijschrijven mogelijk à €5)

Zondag 25 september:
07:00-10:00 Ontbijtbuffet op camping Nederrijkswald
09:30 NSK Wielrennen: Heren zonder licentie. 4 ronden: 36 km.
10:45 NSK Wielrennen: Dames zonder licentie. 3 ronden: 27 km.
12:00 NSK Wielrennen: Heren amateurs/sportklasse/junioren. 6 ronden: 54 km.
13:45 NSK Wielrennen: Dames met licentie. 6 ronden: 54 km.
16:00 NSK Wielrennen: Heren elite/beloften. 8 ronden: 72 km.

Favorieten:
Heren zonder licentie
Leider in het klassement van de Studentencup Bart Schoon is een sprinter van formaat, maar de vraag is of hij op dit heuvelachtige parcours zijn positie kan verdedigen. Vorig seizoen wist Dennis Willemsen de titel in deze categorie in de wacht te slepen, maar mogelijk gaat hij op dit zwaardere parcours alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de titel naar broer Steven gaat. S. Willemsen liet zijn goede vorm al blijken in de Studentencup Enschede een paar weken geleden, waar hij de winst te pakken. Namens NSWV Mercurius mag onder meer succes worden verwacht van Roger Termont. "De Ezel uit Elst" is na een lange periode van inactiviteit in de zomer weer volop in training. Helaas voor hem betreft het echter geen wedstrijd wattage trappen. Jordy van Sambeeck, Pelle Hoek, Cedric Cortenraad en Olivier Schnitzeler hebben eveneens laten blijken dit seizoen over goede benen te beschikken. De sterke blokken worden naast Mercurius gevormd door Wageningen, Delft en Maastricht. Delft rekent vooral op Jelle ten Kate en Jochem Kragting. Wageningen heeft met Thijs Broers en Jorn Haalboom goede renners op de lijst staan. Mogen zij voor eigen kans gaan of zetten zij alles op de sprint van Bart? Namens Dutch Mountains Maastricht moet gekeken worden naar Christiaan Riemens en Ruben Roomans, die ook een mooie plek verdedigt in het Studentencupklassement. Mogelijk zit de winnaar bij de hiervoor genoemde namen, maar een verassing is zeker in deze categorie niet uit te sluiten!

*** Steven Willemsen
** Mannes Dreef, Roger Termont
* Jorn Haalboom, Jelle ten Kate, Dennis Willemsen


Dames Zonder licentie
Van de dames die deel hebben genomen aan verschillende wedstrijden in de Studentencup heeft Lieke Wijnbergen de beste indruk achter gelaten. De vraag is echter of de huidige voorzitter van NSWV Mercurius fit genoeg aan de start van dit NSK zal verschijnen. Simone Emens en Malou Hiemstra zijn de meest in het oog springende namen bij de Domrenner uit Utrecht. WTOS Delft heeft haar hoop gevestigd op Marlies van der Lugt. Twee andere namen die in de gaten gehouden moeten worden zijn Susan Lanooy uit Wageningen en Teuntje Beekhuis uit Eindhoven. Niets is zeker in deze categorie!

*** Lieke Wijnbergen
** Simone Emens, Marlies Van der Lugt
* Teuntje Beekhuis, Susan Lanooy, Malou Hiemstra


Heren Amateurs/Sportklasse/Junioren
Favoriet voor deze rit lijkt Max Haaksman te zijn. Hij bevestigde dit jaar al met een overwinning in het hoog aangeschreven klimcriterium in Berg en Terblijt. Lars Quadvlieg heeft een aantal jaar geleden nog de Klimmerstrofee binnengesleept bij de Junioren. Tweede in dit klassement over meerdere klimkoersen in Limburg werd ene Mathieu van der Poel. In Berg en Dal mag rekening gehouden worden met deze renner uit Maastricht. Ook Tom Terpstra mag als een van de kanshebbers beschouwd worden. Op het GNSK in Groningen heeft hij een zeer sterke proloog en rit in lijn gereden, waarin hij beide keren als eerste eindigde. Drie namen die verder hoge ogen kunnen gooien: Wim Wittenberg, een jong talent uit Herveld, Robbert Schaap, een winnaar uit Delft en de wielrennende schaatser (of schaatsende wielrenner) Matijn Straatsma uit Utrecht.

*** Max Haaksman
** Lars Quadvlieg, Tom Terpstra
* Wim Wittenberg, Robbert Schaap, Matijn Straatsma


Dames met licentie
Jeanne Korevaar staat dit jaar onder contract bij de vrouwenploeg van Rabobank en heeft al mooie resultaten kunnen noteren in haar prille carrière. Dit jaar won zij de ploegentijdrit in de Ronde van Trentino, wat absoluut geen kleine koers is. Concurrentie kan onder meer verwacht worden van Vera Koedooder. Bij de junioren is zij meerdere malen wereldkampioen geworden op de baan. Op haar palmares op de baan bij de profs staan meerdere grote zeges. Ook op weg heeft zij een aantal klassiekers gewonnen. In deze sterk bezette categorie maken Evy Kuijpers uit Lierop, Marjolein van ’t Geloof uit Dirksland, Lauren Arnouts van het Spaanse Bizkaia-Durango Team en Tessa Dijksman, woonachtig op Papendal als lid van de Nederlandse baanploeg, eveneens een reeële kans.

*** Jeanne Korevaar
** Vera Koedooder Evy Kuijpers
* Tessa Dijksman Marjolein van ’t Geloof Lauren Arnouts


Heren Elite/Beloften
Het klapstuk van de dag is de categorie heren elite/beloften. Een sterk gevuld peloton van coureurs die week na week in de clubcompetitie- en topcompetitieklassiekers wedijveren. Met namen als Jochem Hoekstra en Sebastiaan Pot staan er renners aan de start die op het podium van een topcompetitiewedstrijd niet misstaan. Stagiair bij Giant-Alpecin, Jochem Hoekstra, lijkt de man om in de gaten te houden. Maar vergeet ook Sebastiaan Pot niet. De winnaar van de Hel van Voerendaal zal zich als een vis in het water voelen op dit zware parcours. Verder zijn mannen als Adne van Engelen en Daan de Groot renners om bij in het wiel te kruipen. Laatstgenoemde heeft goede herinneringen aan NSK's in Nijmegen. In 2015 ging hij er met de titel NSK tijdrijden vandoor in de Keizerstad. Luuk van der Meer gaat het NSK in als regerend kampioen. De winnaar van het NSK in Dordrecht in 2015 zal alles in het werk stellen zijn rood-wit-blauwe trui te verdedigen. Dark Horse is thuisfavoriet Hans Dilling. De Adonis van Dodewaard rijdt echter in de oranje leiderstrui van het SWN Studentencupklassement en rijdt daarom een koers in de koers, hij kan daarbij rekenen op de steun van zijn vaste luitenant Joost van Wijngaarden.

*** Jochem Hoekstra
** Sebastiaan Pot Adne van Engelen
* Daan de Groot Hans Dilling Luuk van der Meer


Weerbericht
Het weer zal in elk geval geen spelbreker zijn aanstaande zondag. Met een temperatuur van maximaal 23 graden en de verwachting dat het droog blijft wordt het heerlijk koersweer. De wind kan een rol gaan spelen. Windkracht 4 uit het zuidwesten in combinatie met verschillende open stukken kan tot verraderlijke situaties leiden...

We hebben er zin an. Tot zondag!

Reaguursels:

Puik werk Geeke
Joost van Wijngaarden  +2 Gepubliceerd op 22-09-2016 door Roger Termont.